Články

 

Seznam článků

1.) Úvod do diskografií gramofonových firem

2.) STUTTER: BROKEN SNAKES  ( Převzato z Jamsession č. 17 )

 

 

 

Úvod do diskografií gramofonových firem

(27.2.2012)

 

     Webové stránky  www.fonorama.cz  jsou zaměřeny na diskografie malých a nezávislých gramofonovývh firem, pro které se také používá označení "značka resp.label". Stránky obsahují ucelené informace o vydavatelské činnosti jednotlivých firem. O zařazení firmy do této diskografie tak rozhodoval a rozhoduje pouze vztah k hudebnímu vývoji, který v dané době formovaly a formují malé a nezávislé vydavatelské firmy.

 

     Nalézt firmy "velkých jmen" se vám tak zřejmě v této databázi nepodaří a pokud ano, pak jen proto, že v určitém časovém období splňovaly požadavky pro zařazení do této databáze. A také z nostalgie a sympatií k jejich počáteční vydavatelské činnosti. Jedná se především o Virgin Records, Island Records, Elektra Records, A&M Records, Mute Records a některé další.

 

     Žánrově se diskografie dotýkají všech hudebních oblastí. Důraz je však kladen na gramofonové firmy, které vydávají nezávislý kytarový rock, pro který se zavedlo zdrobnělé označení "indie rock". Jednotlivé záznamy jsou provedeny jednoduchým způsobem. Přesto vyžadují minimální orientaci v gramofonových firmách a také základní povědomí o tom, že "elpíčko nebo cedéčko" není jen nějaká "placka", ale že je nositelem i důležité informace o samotné nahrávce, a tím i o jejím interpretovi.

 

     Co jednotlivý zápis obsahuje? Nejdříve jsou uvedeny informace o vydavatelské firmě (adresa, majitel, délka působení na trhu, distributor nebo stylové zaměření). Pak následují informace o jednotlivých vydaných nahrávkách. Každá nahrávka (záznam) obsahuje abecední znak - prefix, číslo nahránky, jméno interpreta, název nahrávky, formát (7"/10"/12"/LP/CD/CDR/CS/VHS/DVD/DL-download/), datum vydání nahrávky, skladbové složení náhrávky s rozdělením stran nahrávek. Na konci jsou pak uvedeny doprovodné informace jako je barva vinylu, druh obalu, výše nákladu nebo použité otáčky. Obecně je zde uvedeno vše, co se mi během řady let podařilo o nahrávce zjistit.

 

     Údaje databáze jsou neustále aktualizovány a průbežně zveřejňovány na těchto stránkách. Omlouvám se za drobné stylistycké nedostatky, které vznikly několikerými změnami počítačového i programového vybavení, a také převodem do internetové podoby. Informace, obsažené v diskografiích, jsou výsledkem dlouholeté sběratelské činnosti. Často, hlavně v dobách před rokem 1989, byly získávány za složitých podmínek a daleko od zdroje informací. Dnes se doba tváří, že již žádné bariéry neexistují, ale těm informacím jsme stále stejně vzdálení jako v oněch dobách minulých.

 

     V blízké budoucnosti bych chtěl do stránek zahrnout i informace z historie záznamu zvuku nebo vývoje reprodukční techniky a také i jiné diskografické formy, hlavně diskografie interpretační. Ke zkvalitnění stránek může přispět každý, kterému je tato oblast blízká. Zvláště vítané jsou náměty, připomínky a informace, které doplní nebo upřesní diskografie. Do budoucna budou stránky obsahovat i recenze produktů gramofonových firem a také recenze knih, časopisů a všeho, co s hudební problematikou souvisí. Uvítám proto každý kontakt.

 

     Uvedené stránky vzdáleně navazuji na časopis Fonorama, který jsme s tragicky zasnulým přítelem Milanem Kidoněm vydali někdy v dubnu 1992. Časopis byl určen pro sběratele vinylových nahrávek. Po drahé reklamě v Rock & Popu nám došlo jen necelých 100 objednávek, a to rozhodlo o zastavení tohoto projektu. Můj přítel v polském Krakowě Wojtek Zajac byl s polskou verzí Fonoramy úspěšnější a v 90. letech vydal 93 čísel jmenovaného časopisu s velice kvalitními interpretačními diskografiemi. Zde jsem publikokoval větší množství firemních diskografií se zaměřením na punk a indie rock. Ještě rok před tím jsme, také s Milanem Kodoněm, vydali LP a CD s americkou alternativní skupinou STUTTER: "BROKEN SNAKES" /Check Records CH LP.CD 01/ s datem vydání 4. března 1991. Recenzi provedl pan Roman Ludva v časopise Rock & Pop č. 15 ze dne 1.8.1991. Pokud si vzpomínám, tak s bodovým ohodnocením 2.8 z možných 5. Zcela jednoznačně šlo o první americký originál vydaný v postkomunistickém východním bloku. Je to raritní a sběratelská záležitost. Pro vážné zájemce je ještě několik kusů k dispozici.

 

     Stránky www.fonorama.cz přicházejí v době velké renesance klasických vinylů. Jsme snad jedinou zemí na světě, která počátkem 90. let minulého století zcela rezignovala na masovou výrobu vinylů. Všude ve světě vynalezení CD nosiče pouze rozšířilo formátovou nabídku. Jaký to mělo a má dopad na naši hudební scénu, nechávám k posouzení každému čtenáři.

 

 

Dear friends,

let me introduce the Czech discographical website  www.fonorama.cz.  Fonorama is the first website specialising on small and independent gramophone record labels production. The setting of every discography is a result of many years of collector's activity and isn't often possible without the direct help of gramophone labels. I'd like to thank everybody who provided us with discographical information, complete list of releases, catalogue or other labels material in the past.

 

     Because of a considerable extent of a music sphere it is difficult to achieve complete and accurate information on every discography. So I'm asking you to help me with discographical information containing catalogue number, complete track listing, releasing date, details about quantity, colour of the vinyl, RPM and other details. I would be very much obliged for sending a short history of the label, group or interpret. Also, you can send your recordings, magazines or books for the review on the Fonorama website. Besides common readers this website is used by music reviewers, journalists, TV and Radio stuff and record collectors mainly.

 

     I encourage you to use this extraordinary offer to advertise your product in the Eastern Europe countries. I rely on your interest and I will await your kind answer.

Zdeněk Rada

 

 

 

Copyright  ©  2008 - 2022  Zdeněk Rada